Ciasto dyniowe z żurawiną i czekoladą

Ostatnio tejstowałam jesienny przepis :) na ciasto dyniowe z żurawiną i czekoladą ze strony www.jadłonomia.com

Suche składniki: 
2 szklanki mąki pszennej 
1 łyżeczka sody 
¼ łyżeczki proszku do pieczenia 
½ łyżeczki cynamonu 
¼ łyżeczki imbiru 
szczypta soli 

Mokre składniki: 
1 szklanka purée z dyni 
⅓ szklanki cukru trzcinowego 
½ szklanki oleju roślinnego 
⅓ szklanki kefiru naturalnego 

oraz: 
6 kostek czekolady
garść świeżej lub suszonej żurawiny

Przelać mokre składniki do suchych i krótko wymieszać. Na sam koniec dodać posiekaną czekoladę oraz żurawinę, ponownie wymieszać i przelać ciasto do keksówki o długości 24 - 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 40 – 50 minut (do momentu, aż ciasto będzie rumiane, a patyczek wbity w ciasto suchy). Babka na pewno pęknie. 
W wersji pierwotnej jest mleko i ocet jabłkowy, w mojej te składniki pominęłam i też wyszło. Ciasto jest pyszne i wilgotne w środku. Przepis polecam!!! Smacznego


Sandra

Komentarze

Prześlij komentarz

Wszelkie komentarze obraźliwe, wulgarne lub zawierające reklamy zostaną usunięte. Za wszystkie pozostałe bardzo dziękujemy :) I szczerze do komentowania zapraszamy :D