Ostatnio tejstowałam jesienny przepis :) na ciasto dyniowe z żurawiną i czekoladą ze strony www.jadłonomia.com.
Suche składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki imbiru
szczypta soli
Mokre składniki:
1 szklanka purée z dyni
⅓ szklanki cukru trzcinowego
½ szklanki oleju roślinnego
⅓ szklanki kefiru naturalnego
oraz:
6 kostek czekolady
garść świeżej lub suszonej żurawiny
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki imbiru
szczypta soli
Mokre składniki:
1 szklanka purée z dyni
⅓ szklanki cukru trzcinowego
½ szklanki oleju roślinnego
⅓ szklanki kefiru naturalnego
oraz:
6 kostek czekolady
garść świeżej lub suszonej żurawiny
Przelać mokre składniki do suchych i krótko wymieszać. Na sam koniec dodać posiekaną czekoladę oraz żurawinę, ponownie wymieszać i przelać ciasto do keksówki o długości 24 - 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 40 – 50 minut (do momentu, aż ciasto będzie rumiane, a patyczek wbity w ciasto suchy). Babka na pewno pęknie.
W wersji pierwotnej jest mleko i ocet jabłkowy, w mojej te składniki pominęłam i też wyszło. Ciasto jest pyszne i wilgotne w środku. Przepis polecam!!! Smacznego
Sandra
Pysznie wygląda to ciasto!
OdpowiedzUsuń