Szybki pszenno-żytni chleb na zakwasie z dodatkiem drożdży

Domowy, świeżutki, chrupiący i pachnący, nie da się przejść obok niego obojętnie :) Dziś na kolację kanapeczki z domowego pszenno-żytniego chleba na zakwasie. Chleb łatwy i dość szybki w wykonaniu.


Składniki:
100 g aktywnego zakwasu żytniego
150 g mąki żytniej
350 g mąki pszennej
400 g zimnej wody
8-10 g drożdży
1 łyżeczka soli
ziarna (słonecznik łuskany, siemię lniane) wg uznania
Wszystkie składniki, nawet płynne, podaję w gramach, bo tak mi szybciej ważyć, a chleb robię dość często (nawet kilka razy w tygodniu).


Drożdże rozmieszać w odrobinie wody. Wszystkie składniki (razem z rozpuszczonymi drożdżami) wymieszać w misce za pomocą drewnianej łyżki. Konsystencja powinna być dość gęsta. Pozostawić do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie przełożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem (masło, olej kokosowy lub olej) i wysypanej ziarnami lub bułką tartą keksówki i zostawić do wyrośnięcia jeszcze na około godzinę.
Piekarnik nagrzać na 250 st. C. Nasz chleb wstawiamy do piekarnika na 15 min. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 190-200 st. C i pieczemy jeszcze przez około 40-45 min. 
Po upieczeniu chleb do wystygnięcia zostawiamy na raszkach od piekarnika (żeby nie sparował od spodu). Smacznego!!!
Kamila

Komentarze