Domowy, świeżutki, chrupiący i pachnący, nie da się przejść obok niego obojętnie :) Dziś na kolację kanapeczki z domowego pszenno-żytniego chleba na zakwasie. Chleb łatwy i dość szybki w wykonaniu.
Składniki:
100 g aktywnego zakwasu żytniego
150 g mąki żytniej
350 g mąki pszennej
400 g zimnej wody
8-10 g drożdży
1 łyżeczka soli
ziarna (słonecznik łuskany, siemię lniane) wg uznania
Wszystkie składniki, nawet płynne, podaję w gramach, bo tak mi szybciej ważyć, a chleb robię dość często (nawet kilka razy w tygodniu).
Drożdże rozmieszać w odrobinie wody. Wszystkie składniki (razem z rozpuszczonymi drożdżami) wymieszać w misce za pomocą drewnianej łyżki. Konsystencja powinna być dość gęsta. Pozostawić do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie przełożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem (masło, olej kokosowy lub olej) i wysypanej ziarnami lub bułką tartą keksówki i zostawić do wyrośnięcia jeszcze na około godzinę.
Piekarnik nagrzać na 250 st. C. Nasz chleb wstawiamy do piekarnika na 15 min. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 190-200 st. C i pieczemy jeszcze przez około 40-45 min.
Po upieczeniu chleb do wystygnięcia zostawiamy na raszkach od piekarnika (żeby nie sparował od spodu). Smacznego!!!
Kamila
Komentarze
Prześlij komentarz
Wszelkie komentarze obraźliwe, wulgarne lub zawierające reklamy zostaną usunięte. Za wszystkie pozostałe bardzo dziękujemy :) I szczerze do komentowania zapraszamy :D