Smaczne i zdrowe śniadanie - jajko w awokado

Zdrowe śniadanie bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, kwasy tłuszczowe omega-3 oraz witaminę E, czyli awokado z dodatkiem jajka, a do tego sałatka :) Proste i szybkie w wykonaniu, a do tego smaczne i sycące. Polecamy każdemu!!! Pomysł zaczerpnięty z różnych stron internetowych, zmodyfikowany wg Naszych upodobań smakowych :)


Składniki dla 1 osoby:
1 dojrzałe awokado,
2 jajka,
natka pietruszki, sól, pieprz kolorowy

sałatka:
garść rukoli,
3 pomidorki koktajlowe,
kilka kosteczek sera feta z ziołami,
oliwa z sera feta,
sól, pieprz do smaku

Awokado myjemy, przekrawamy na pół, pozbywamy się pestki i wydrążamy większą dziurę, żeby do środka zmieściło się jajko. Wbijamy po 1 jajku do każdej z połówek awokado, posypujemy solą i pieprzem (można również ułożyć po cieniutkim plasterku wędzonego boczku). Nasze połówki awokado układamy w otworze blachy na muffiny (dobrze się wtedy utrzymują i jajko nie wypływa poza awokado) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 st. góra dół na ok. 12-15 minut, w zależności od tego czy lubimy jajko na miękko czy twarde.
Gdy awokado się piecze bierzemy się za przygotowanie sałatki. Rukolę i pomidorki myjemy i suszymy ręcznikiem papierowym. Rukolę kładziemy na talerz, na nią przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i kilka kosteczek sera fety, całość polewamy łyżeczką oliwy z sera feta (lub oliwą z oliwek), posypujemy solą i pieprzem do smaku.

Na zakończenie gotowe awokado  kładziemy na talerz z sałatką, posypujemy natką pietruszki i gotowe. Smacznego!!!


Kamila

Komentarze