Pyszna, bardzo zdrowa i kremowa zupka na jesień, czyli krem z cukinii
Składniki:
4 szkl. bulionu warzywnego
3 średniej wielkości cukinie
3-4 średnie ziemniaki
1 cebula
3 ząbki czosnku
10 cm-owej długości por
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
szczypta gałki muszkatołowej
sol, pieprz biały
Do podania:
uprażone pestki dyni
natka pietruszki
łyżka śmietany
W garnku rozgrzewamy olej i masło. Cebule obieramy i kroimy na pół i w plasterki, pora obieramy i kroimy w plasterki. Szklimy cebule z porem, na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Na patelnię dodajemy umytą, nieobraną cukinię pokrojoną w kostkę i podsmażamy. W miedzy czasie gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie. Zawartość patelni przekładamy do garnka i zalewamy bulionem, dodajemy ugotowane ziemniaki, całość bledujemy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Krem z cukinii podajemy opruszony uprażonymi pestkami dyni, z kleksem ze śmietany i posypany pokrojoną natką pietruszki. Smacznego
Sandra
Komentarze
Prześlij komentarz
Wszelkie komentarze obraźliwe, wulgarne lub zawierające reklamy zostaną usunięte. Za wszystkie pozostałe bardzo dziękujemy :) I szczerze do komentowania zapraszamy :D