Krem z cukinii

Pyszna, bardzo zdrowa i kremowa zupka na jesień, czyli krem z cukinii

Składniki:
4 szkl. bulionu warzywnego 
3 średniej wielkości cukinie 
3-4 średnie ziemniaki 
1 cebula 
3 ząbki czosnku 
10 cm-owej długości por 
1 łyżka masła 
1 łyżka oleju 
szczypta gałki muszkatołowej
sol, pieprz biały 

Do podania:
uprażone pestki dyni 
natka pietruszki 
łyżka śmietany 


W garnku rozgrzewamy olej i masło. Cebule obieramy i kroimy na pół i w plasterki, pora obieramy i kroimy w plasterki. Szklimy cebule z porem, na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Na patelnię dodajemy umytą, nieobraną cukinię pokrojoną w kostkę i podsmażamy. W miedzy czasie gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie. Zawartość patelni przekładamy do garnka i zalewamy bulionem, dodajemy ugotowane ziemniaki, całość bledujemy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Krem z cukinii podajemy opruszony uprażonymi pestkami dyni, z kleksem ze śmietany i posypany pokrojoną natką pietruszki. Smacznego
Sandra

Komentarze