Hiszpańskie cebulowe placuszki z serem i kurkami

Pomysł na placuszki cebulowe z serem (Empanada de cebolla caramelizada, nueces, queso de cabra y mozzarella) zaczerpnięty z barcelońskiej restauracji, w Moim wydaniu dodatkowo z kurkami. Palce lizać!!! Jeśli zostanie Wam ciasto ze spokojem możecie wykorzystać jako spód od pizzy ;)

Składniki:
ciasto:
1,5 szkl. mąki
20 dag drożdży
0,5 szkl. wody
1 łyżka soli
0,5 łyżeczki cukru

farsz: 
2 duże cebule,
500 g kurek (po sezonie kurkowym można je zastąpić pieczarkami lub innymi grzybami)
sól, pieprz, odrobina curry
ser kozi, brie lub mozzarella
orzechy włoskie rozdrobnione

W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże i mieszamy z resztą składników. Ciasto ugniatamy i wałkujemy bardzo cienko (wręcz na przezroczysty placek). Kroimy w kwadraty (ok. 10 cm-owe).
Cebule obieramy, myjemy, przekrawamy na pół i kroimy w talarki, szklimy na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu, gdy się zbrązowi dodajemy umyte i obgotowane kurki (ok. 20-25 minut w lekko osolonej wodzie), doprawiamy solą, pieprzem i curry, dusimy kilka minut.

Na kwadratach ciasta nakładamy łyżką sporą ilość lekko przestudzonego farszu, możliwie najbardziej na środku, na każdym kładziemy kilka kosteczek sera, posypujemy orzechami włoskimi i przykrywamy drugim kwadratem ciasta. Boki zawijamy do środka uważając żeby farsz nie wypłynął. Tak przygotowane placuszki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. góra dół na ok. 25-30 minut, do zrumienienia. Smacznego
Sandra

Komentarze