Dziś dzielę się z Wami przepisem na domowe racuchy z owocami wg przepisu babci :) Są pyszne i sycące, znikają w mgnieniu oka :)
Składniki:
1 mały jogurt naturalny lub kefir
2 łyżki cukru
1 mały cukier waniliowy
2 szkl mleka
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki soli
3-3,5 szkl mąki pszennej
1 jajko
cukier puder do posypania
owoce sezonowe - jabłko, gruszka, jagody...
olej do smażenia
Składniki:
1 mały jogurt naturalny lub kefir
2 łyżki cukru
1 mały cukier waniliowy
2 szkl mleka
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki soli
3-3,5 szkl mąki pszennej
1 jajko
cukier puder do posypania
owoce sezonowe - jabłko, gruszka, jagody...
olej do smażenia
Wszystkie składniki wymieszać, mąki dodajemy tyle żeby konsystencja ciasta nie była zbyt lejąca - jak na ciasto naleśnikowe - tylko gęstsza.
Na patelni rozgrzać olej. Ciasto nakładać łyżką na patelnię, na górę ułożyć plaster jabłka lub inne owoce. Smażyć z dwóch stron do zrumienienia.
Wyśmienicie smakują zarówno na zimno jak i na ciepło. Można posypać cukrem pudrem lub podawać z dżemem lub roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.
Żeby Nasze racuszki były bardziej chrupiące najlepiej smażyć je w większej ilości oleju, a następnie wyłożyć na papierowy ręcznik i odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Polecam Sandra
Komentarze
Prześlij komentarz
Wszelkie komentarze obraźliwe, wulgarne lub zawierające reklamy zostaną usunięte. Za wszystkie pozostałe bardzo dziękujemy :) I szczerze do komentowania zapraszamy :D