Domowe racuchy z owocami

Dziś dzielę się z Wami przepisem na domowe racuchy z owocami wg przepisu babci :) Są pyszne i sycące, znikają w mgnieniu oka :)

Składniki: 
1 mały jogurt naturalny lub kefir 
2 łyżki cukru 
1 mały cukier waniliowy 
2 szkl mleka 
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
0,5 łyżeczki soli 
3-3,5 szkl mąki pszennej 
1 jajko 
cukier puder do posypania
owoce sezonowe - jabłko, gruszka, jagody...
olej do smażenia


Wszystkie składniki wymieszać, mąki dodajemy tyle żeby konsystencja ciasta nie była zbyt lejąca - jak na ciasto naleśnikowe - tylko gęstsza. 
Na patelni rozgrzać olej. Ciasto nakładać łyżką na patelnię, na górę ułożyć plaster jabłka lub inne owoce. Smażyć z dwóch stron do zrumienienia.

Wyśmienicie smakują zarówno na zimno jak i na ciepło. Można posypać cukrem pudrem lub podawać z dżemem lub roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą. 

Żeby Nasze racuszki były bardziej chrupiące najlepiej smażyć je w większej ilości oleju, a następnie wyłożyć na papierowy ręcznik i odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Polecam Sandra

Komentarze