Dziś zamiast kupnych płatków śniadaniowych, często sztucznie słodzonych, z syropem glukozowo-fruktozowym, na II śniadanie polecamy Wam domową granolę z przepisu Sandry. Jest sycąca i przepyszna :) Można jeść ją samą jako przekąska lub z jogurtem, najlepiej naturalnym (miód, sezam i wiórki kokosowe dodają słodyczy).
Skladniki:
2 szkl płatków owsianych górskich
2/3 szkl orzechów włoskich lub nerkowców
1/4 szkl łuskanego słonecznika
1/3 szkl wiórek kokosowych
1/3 szkl sezamu
1 szkl suszonej żurawiny lub rodzynek
2 łyżki nasion chia
2 lyżki miodu
2 łyżki siemienia lnianego
opcjonalnie łyżka tahini
dodatkowo jeśli wybieracie opcję z jogurtem można dodać owoce sezonowe
2 szkl płatków owsianych górskich
2/3 szkl orzechów włoskich lub nerkowców
1/4 szkl łuskanego słonecznika
1/3 szkl wiórek kokosowych
1/3 szkl sezamu
1 szkl suszonej żurawiny lub rodzynek
2 łyżki nasion chia
2 lyżki miodu
2 łyżki siemienia lnianego
opcjonalnie łyżka tahini
dodatkowo jeśli wybieracie opcję z jogurtem można dodać owoce sezonowe
Płatki owsiane zalać 3/4 szkl zimnej wody (może być z kranu), aby napęczniały. Dodać pozostałe składniki oprócz żurawiny i owoców. Wymieszane składniki rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 st termoobieg lub 200 st góra dół. Piec 20 minut, po tym czasie dorzucić żurawinę / rodzynki i piec jeszcze około 10 min. pilnując żeby się nie spaliły. Gotowe :) Po przestudzeniu można dodać jogurt i owoce. Smacznego :)
Miła odmiana na śniadanie
OdpowiedzUsuń