Polędwiczka wieprzowa w ziołach na ostro

Dziś na obiad polędwiczka wieprzowa w ziołach na ostro. Przepis autorski:) Wyszła pyszna, mięciutka, krucha i soczysta. Palce lizać <3 Nie został ani kawałeczek, co więcej tłuszcz też wylizany :) 


Składniki:
- 550 g polędwiczki wieprzowej
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1/4 łyżeczki cząbru
- szczypta rozmarynu
- sól (wg uznania, w Naszej wersji ok. 1/2 łyżeczki)
- płaska łyżeczka słodkiej papryki
- płaska łyżeczka ostrej papryki
- 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego
- olej do smażenia

Polędwicę oczyścić z błonek i przekroić na pół. Wszystkie przyprawy z olejem wymieszać i obtoczyć w nich polędwiczki, zostawić w lodówce na co najmniej godzinę. 
Na rozgrzaną patelnię włożyć polędwiczki i smażyć na dużym ogniu z każdej strony ok. 3 minut.
Polędwiczki przełożyć do naczynia żaroodpornego polać tłuszczem ze smażenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na 15 min. góra dół. W połowie czasu przewrócić polędwiczki na drugą stronę. Po tym czasie naczynie wyciągnąć z piekarnika, polędwiczki przełożyć na talerz i odczekać ok. 10 min. (będą wtedy soczyste)
Pokroić w plastry. Można podawać na ugotowanych zielonych szparagach, u Nas dodatkowo z pesto z jarmużu:) Smacznego.

Komentarze