DOMOWE PIEROGI Z MIĘSEM MIELONYM

Ostatnio na obiad przygotowałam domowe pierogi z mięsem mielonym, delikatnie ostre, przepyszne. Ta wersja jest z gotowanym mięsem mielonym (wielu osobom wydaje się niemożliwe, żeby ugotować mięso po zmieleniu, zapewniam, że jest to możliwe:) ). W internecie istnieje też wiele przepisów na pierogi z mięsem mielonym, które wcześniej jest przesmażone (opcja mniej fit) lub z surowym mięskiem, które gotuje się dopiero w pierogu (do tej opcji jestem ciut nieufna, bo czy mielone w 6 minut się ugotuje.. ? Poza tym ta opcja nie każdemu pasuje smakowo).


Składniki:
2 szkl. mąki pszennej
szczypta soli
1/2 szkl. gorącej wody
1,5 łyżki śmietany

400 g wieprzowego mięsa mielonego

sól, pieprz, czosnek granulowany, majeranek
liść laurowy, ziele angielskie
woda, bułka tarta
1 marchew

Zacznijmy od farszu, bo żeby nadziać pierogi musi być przestudzony. 

Mięso mielone zagniatamy w zwartą kulkę i wkładamy do garnka, zalewamy odrobiną osolonej wody, dodajemy startą na dużych oczkach na tarce marchewkę, listek laurowy i ziele angielskie i gotujemy pod przykryciem ok. 30 min. Studzimy. Po przestudzeniu mięso mielone przekładamy do miski, rozgniatamy widelcem, dodajemy zawartość garnka (marchewkę z wodą bez listka i ziela), ok. 2 łyżek bułki tartej, tak by ciasto było klejące. Doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem, jeśli chcemy by pierogi były pikantne można dodać na czubku łyżeczki pieprz cayenne. Całość wyrabiamy na jednolitą masę.

Mąkę z solą i śmietaną ugniatamy stopniowo dodając gorącą wodę (ale nie wrzącą, tak żeby rąk nie poparzyć ;P). Gdy ciasto będzie już wyrobione i zwarte zostawić na 15 min. przykrywając ściereczką. Po tym czasie podzielić je na 2 części i po kolei wałkować na grubość ok. 2mm i wykrawać szklanką niezbyt duże kółka.


Na kółko ciasta nakładamy czubatą łyżkę farszu i zaklejamy brzegi. Tak przygotowane pierogi wrzucamy do osolonej wrzącej wody i od momentu jak wypłyną gotujemy ok. 6 min. 



Gotowe polewamy samym masełkiem, masłem podsmażonym z cebulką lub boczkiem. Smacznego

Komentarze