Propozycja na deser - babka majonezowa z polewą czekoladową. Babka robiona z przepisu
Do połowy ciasta dodałam kakao. Babka wyszła jak dla Nas trochę za sucha.., albo ciut za długo w piekarniku (45 min.), albo już taki urok babek:P
Składniki:
4 jaja - duże!
250g cukru
100g mąki pszennej
100g mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3 czubate łyżki majonezu
1 aromat - wanilia
szczypta soli
W dużej misce zmiksować jaja ze szczyptą soli na puszystą masę, dodając stopniowo cukier - ja miksuj,e dobre 10 minut aż będą przypominać w konsystencji gęsty kogel-mogel, od tego zależy sukces babki. Dodać obie mąki i proszek do pieczenia, krótko zmiksować. Na końcu dołożyć majonez oraz aromat i bardzo krótko zmiksować - tylko na tyle aby połączyć składniki. Jeśli chcemy możemy do połowy ciasta dodać 1,5 łyżki kakao.
Keksówkę wysmarować masłem i obsypać kaszą manną lub wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto do formy, pomagając sobie łyżką.
Piec w nagrzanym do 170 st. C piekarniku ok. 45-50 min - na środkowym poziomie piekarnika w opcji góra-dół bez termoobiegu. Bliżej końca pieczenia sprawdzać patyczkiem stan upieczenia ciasta -gdy suchy patyczek babka gotowa! Ciasta nie wyjmować zbyt szybko z piekarnika - niebezpieczeństwo, że opadnie - wyłączyć grzałkę, otworzyć drzwiczki na oścież i studzić tak ciasto ok. 15 min.
Przy pomocy pędzelka wysmarować babkę polewą czekoladową.
4 jaja - duże!
250g cukru
100g mąki pszennej
100g mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3 czubate łyżki majonezu
1 aromat - wanilia
szczypta soli
W dużej misce zmiksować jaja ze szczyptą soli na puszystą masę, dodając stopniowo cukier - ja miksuj,e dobre 10 minut aż będą przypominać w konsystencji gęsty kogel-mogel, od tego zależy sukces babki. Dodać obie mąki i proszek do pieczenia, krótko zmiksować. Na końcu dołożyć majonez oraz aromat i bardzo krótko zmiksować - tylko na tyle aby połączyć składniki. Jeśli chcemy możemy do połowy ciasta dodać 1,5 łyżki kakao.
Keksówkę wysmarować masłem i obsypać kaszą manną lub wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto do formy, pomagając sobie łyżką.
Piec w nagrzanym do 170 st. C piekarniku ok. 45-50 min - na środkowym poziomie piekarnika w opcji góra-dół bez termoobiegu. Bliżej końca pieczenia sprawdzać patyczkiem stan upieczenia ciasta -gdy suchy patyczek babka gotowa! Ciasta nie wyjmować zbyt szybko z piekarnika - niebezpieczeństwo, że opadnie - wyłączyć grzałkę, otworzyć drzwiczki na oścież i studzić tak ciasto ok. 15 min.
Przy pomocy pędzelka wysmarować babkę polewą czekoladową.
Co do polewy czekoladowej to nie korzystamy z gotowca, tylko robimy własną, domową czekoladę, przepis tutaj :)
Komentarze
Prześlij komentarz
Wszelkie komentarze obraźliwe, wulgarne lub zawierające reklamy zostaną usunięte. Za wszystkie pozostałe bardzo dziękujemy :) I szczerze do komentowania zapraszamy :D