A na deser ciacho z przepisu http://smacznapyza.blogspot.no/2014/06/ananasowiec-biszkopt-z-ananasem-kremem.html - ANANASOWIEC, czyli biszkopt, masa budyniowa z ananasem i beza z wiórkami kokosowymi. Wyszedł bardzo smaczny, przepis POLECAMY!!!
Przepis na tortownicę - 26 cm
BISZKOPT
3 mniejsze jajka,
szczypta soli,
0,5 szkl. cukru,
0,5 szkl. mąki pszennej tortowej,
1/4 szkl. mąki ziemniaczanej,
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka wbijamy do miski i ubijamy razem z solą na sztywną masę, następnie dodajemy cukier i żółtka ciągle miksując, gdy zkładniki się połączą. Dodajemy po trochu mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia delikatnie mieszając łyżką. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Po upieczeniu zostawiamy w formie do wystudzenia, dopiero zimny wyjmujemy i zdejmujemy papier.
PONCZ
sok z połowy cytryny,
0,5 szkl. wody,
można dodać ok. 2 łyżek alkoholu smakowego, np. orzechówki
KREM
1 puszka ananasa konserwowego 565 g,
1 op. budyniu waniliowego - takie na 1/2 l mleka,
2 żółtka ze średnich jajek,
250 g masła
sok z połowy cytryny,
sok z połowy cytryny,
4-5 łyżek cukru pudru
Ananasa odsączyć i pokroić na kawałeczki. Do zalewy - ok. 250 ml, jeśli mniej to dolać wody- wsypać proszek budyniowy i żółtka, dokładnie rozmieszać, przelać do rondelka i cały czas intensywnie mieszając doprowadzić do wrzenia, gotować parę minut do zgęstnienia masy. Przełożyć do zimnej miseczki i przykryć folią spożywczą, żeby nie utworzył się kożuch. Ostudzić.
BEZA
3 białka ze średnich jajek,
szczypta soli,
3/4 szkl. cukru,
100 g wiórków kokosowych
Białka ubijamy z solą na sztywną masę, dodajemy cukier. Wsypujemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy łyżką. Rozsmarowujemy na blasze po biszkopcie, wykładając ją papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy ok. 25 minut. Studzimy i delikatnie oddzielamy od papieru.
Ostudzony biszkopt ułożyć na dnie formy, w której się piekł. Nasączyć go cytrynowym ponczem. Na wierzch wyłożyć krem i rozsmarować na całej powierzchni a następnie przykryć całość kokosową bezą i delikatnie docisnąć. Ciasto wstawić do lodówki i chłodziłam przez całą noc żeby krem stężał. Wierzch polać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.
Komentarze
Prześlij komentarz
Wszelkie komentarze obraźliwe, wulgarne lub zawierające reklamy zostaną usunięte. Za wszystkie pozostałe bardzo dziękujemy :) I szczerze do komentowania zapraszamy :D