A na deser ANANASOWIEC

A na deser ciacho z przepisu http://smacznapyza.blogspot.no/2014/06/ananasowiec-biszkopt-z-ananasem-kremem.html - ANANASOWIEC, czyli biszkopt, masa budyniowa z ananasem i beza z wiórkami kokosowymi. Wyszedł bardzo smaczny, przepis POLECAMY!!!



Przepis na tortownicę - 26 cm 

BISZKOPT
3 mniejsze jajka, 
szczypta soli, 
0,5 szkl. cukru, 
0,5 szkl. mąki pszennej tortowej, 
1/4 szkl. mąki ziemniaczanej, 
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 

Białka wbijamy do miski i ubijamy razem z solą na sztywną masę, następnie dodajemy cukier i żółtka ciągle miksując, gdy zkładniki się połączą. Dodajemy po trochu mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia delikatnie mieszając łyżką. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Po upieczeniu zostawiamy w formie do wystudzenia, dopiero zimny wyjmujemy i zdejmujemy papier. 

PONCZ
sok z połowy cytryny, 
0,5 szkl. wody,
można dodać ok. 2 łyżek alkoholu smakowego, np. orzechówki 

KREM
1 puszka ananasa konserwowego 565 g, 
1 op. budyniu waniliowego - takie na 1/2 l mleka, 
2 żółtka ze średnich jajek, 
250 g masła 
sok z połowy cytryny, 
4-5 łyżek cukru pudru 

Ananasa odsączyć i pokroić na kawałeczki. Do zalewy - ok. 250 ml, jeśli mniej to dolać wody- wsypać proszek budyniowy i żółtka, dokładnie rozmieszać, przelać do rondelka i cały czas intensywnie mieszając doprowadzić do wrzenia, gotować parę minut do zgęstnienia masy. Przełożyć do zimnej miseczki i przykryć folią spożywczą, żeby nie utworzył się kożuch. Ostudzić. 

BEZA
3 białka ze średnich jajek, 
szczypta soli, 
3/4 szkl. cukru, 
100 g wiórków kokosowych 

Białka ubijamy z solą na sztywną masę, dodajemy cukier. Wsypujemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy łyżką. Rozsmarowujemy na blasze po biszkopcie, wykładając ją papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy ok. 25 minut. Studzimy i delikatnie oddzielamy od papieru. 

Ostudzony biszkopt ułożyć na dnie formy, w której się piekł. Nasączyć go cytrynowym ponczem. Na wierzch wyłożyć krem i rozsmarować na całej powierzchni a następnie przykryć całość kokosową bezą i delikatnie docisnąć. Ciasto wstawić do lodówki i chłodziłam przez całą noc żeby krem stężał. Wierzch polać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą. 

Komentarze