Murzynek z kwaśną śmietaną

Dziś na deser murzynek zrobiony wg przepisu 


Wyszedł puszysty i wilgotny w środku. W smaku słodki w sam raz i idealnie kakaowy. Szybki w przygotowaniu, POLECAMY!!!

Składniki:
1 i 1/4 szklanki mąki tortowej
1 szklanka cukru 
3 jaja
ok. 190 g masła
180-200 g śmietany 18 %
4 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Miękkie masło utrzeć z cukrem i jajkami na puszystą masę. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i z sodą, śmietanę oraz kakao. Miksować do dokładnego połączenia składników. Formę (keksówkę) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto do formy i włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piec ok.40-45 minut. Ciasto wystudzić. Można polać roztopioną z odrobiną masła gorzką czekoladą, lub posypać po prostu cukrem pudrem ;) Ciasto jest puszyste i wilgotne w środku!!!

Komentarze