KARKÓWKA W SOSIE KETCHUPOWO-MAJONEZOWYM

Długo się zbierałyśmy, ale w końcu jest, dawno obiecany przepis na karkówkę w sosie ketchupowo-majonezowym. Mięsko w takiej formie podbije każdą imprezę!!! Nie jest to danie fit, więc niestety osobom na diecie nie polecamy:P


Składniki:
1 kg karkówki 
3 duże lub 5 mniejszych cebul 
szklanka majonezu 
pół szklanki pikantnego ketchupu 

Karkówkę tniemy na plasterki grubości ok. 1 cm, a następnie delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Plastry karkówki układamy w naczyniu żaroodpornym tak by zakryć całe dno. Mięsko posypujemy cebulą pokrojoną w piórka. Ketchup mieszamy z majonezem i takim sosem polewamy cebulę. Jeśli karkówki mamy więcej możemy ułożyć w naczyniu drugą warstwę według tej samej kolejności: karkówka, cebula, sos. Pieczemy w piekarniku termoobieg 180 st. C przez około 1h (jeśli 2 warstwy czas należy wydłużyć o ok. 15 min.). W połowie pieczenia, gdy góra zacznie sie za mocno rumienić przykryć naczynie folią aluminiową.

Komentarze