Czekoladowe fondant

Tym razem tejstowałyśmy uzależniający deser, FONDANT (muffinek z płynną czekoladą) wg przepisu Ani Starmach. Pachną pysznie i czekoladowo :):) Bardzo szybkie w przygotowaniu. Najlepsze jeszcze na ciepło!! Polecamy!! :)


Składniki:
- 200 g czekolady 
- 200 g masła 
- 120 g cukru 
- 4 łyżki kakao 
- 50 g mąki 
- 4 jajka 

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C. Czekoladę i masło rozpuszczamy w misce nad garnkiem z wrzącą wodą. Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę i kakao, a po chwili roztopioną masę czekoladową. Mieszamy i przelewamy do foremek sylikonowych na mufinki. Wstawiamy na 10-12 minut do piekarnika. Podawać jeszcze ciepłe!! :) Masa w środku powinna być delikatnie płynna.

Przepis powyżej na max. 12 średnich mufinek. Wg oryginalnej receptury cukru powinno być 150 g, a czekolada gorzka, jednak Nasi domownicy wolą mieszane czekolady (najlepiej gorzka ze skórką pomarańczową pomieszana z mleczną) :) SMACZNEGO :)

Komentarze