ROLADA BEZOWA Z OWOCAMI

Przepis tejstowany ze strony: http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-ciasta-bezowe/321-przepis-na-rolada-bezowa-z-bita-smietana-i-truskawkami. Delikatnie zmieniony :P Lekka, słodka, owocowa. Nasza ulubiona wersja pół na pół truskawki i maliny (po 125 g):) Jest to idealny deser na lato. 

Składniki:
- 4 białka
- 200 g cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu
- 200 g słodkiej śmietanki 30-36%
- 125 g truskawek
- 125 g malin

Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać ocet, cukier i mąkę ziemniaczaną. Gdy masa będzie ubita rozsmarować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (24x34 cm). Należy zachować delikatny odstęp od brzegów blachy, ponieważ beza rośnie podczas pieczenia. Piec 20 min. w nagrzanym do 150 st. z termoobiegiem piekarniku na środkowej szynie. Po upieczeniu bezę wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na parę minut. Na blacie rozłożyć papier do pieczenia i przełożyć na niego bezę (odwracając ją górą do dołu) i ściągnąć delikatnie papier z góry. 
W czasie jak beza się piecze truskawki odszypułkować i umyć. Pokroić w drobną kostkę i przełożyć na sitko, aby ociekły z soku. Maliny umyć i osuszyć.

Śmietanę ubić na sztywnno (można dodać śmietanfix) wyłożyć na bezę, a następnie rozłożyć na niej kawałki truskawek pozostawiając z jednego krótszego boku odstęp na 3 cm. Całość delikatnie zwinąć i pozostawić w lodówce na co najmniej 2 godz.


Komentarze