Tym razem tejstowałyśmy przepis z gazety Uroda życia. Danie idealne zarówno samodzielnie lub jako dodatek do mięsa. Smacznego :)
Składniki:
- 0,5 kg młodych ziemniaków
- 1-2 pęczki zielonych szparagów
- 1-2 główki czosnku
- szczypta suszonego tymianku
- oliwa z oliwek
- świeże masło
- sól morska, pieprz
Ziemniak myjemy/ szorujemy szczoteczką. Następnie gotujemy przez 10 min. w osolonej wodzie, odcedzamy i suszymy na sicie. Piekarnik nagrzewamy na 200 st. Podgotowane ziemniaki wykładamy na blachę wyłożoną pergaminem do pieczenia, dodajemy całe ząbki czosku (w łupinach), masło, skrapiamy oliwą i posypujemy tymiankiem. Pieczemy 20 min., a po tym czasie dodajemy szparagi i wkładamy do piekarnika na kolejne 15-20 min. uważając, by końcówki szparagów się nie przypaliły (jeśli zaczną ciemnieć należy je przykryć folią aluminiową). W czasie pieczenia warzywa należy co jakiś czas podlewać odrobiną tłuszczu, by stały się rumiane. Dekorować świeżym tymiankiem.
Komentarze
Prześlij komentarz
Wszelkie komentarze obraźliwe, wulgarne lub zawierające reklamy zostaną usunięte. Za wszystkie pozostałe bardzo dziękujemy :) I szczerze do komentowania zapraszamy :D