MŁODE ZIEMNIAKI I ZIELONE SZPARAGI Z TYMIANKIEM

Tym razem tejstowałyśmy przepis z gazety Uroda życia. Danie idealne zarówno samodzielnie lub jako dodatek do mięsa. Smacznego :)

Składniki:
- 0,5 kg młodych ziemniaków
- 1-2 pęczki zielonych szparagów
- 1-2 główki czosnku
- szczypta suszonego tymianku
- oliwa z oliwek
- świeże masło
- sól morska, pieprz

Ziemniak myjemy/ szorujemy szczoteczką. Następnie gotujemy przez 10 min. w osolonej wodzie, odcedzamy i suszymy na sicie. Piekarnik nagrzewamy na 200 st. Podgotowane ziemniaki wykładamy na blachę wyłożoną pergaminem do pieczenia, dodajemy całe ząbki czosku (w łupinach), masło, skrapiamy oliwą i posypujemy tymiankiem. Pieczemy 20 min., a po tym czasie dodajemy szparagi i wkładamy do piekarnika na kolejne 15-20 min. uważając, by końcówki szparagów się nie przypaliły (jeśli zaczną ciemnieć należy je przykryć folią aluminiową). W czasie pieczenia warzywa należy co jakiś czas podlewać odrobiną tłuszczu, by stały się rumiane. Dekorować świeżym tymiankiem.

Komentarze