SZYBKI PLACEK DROŻDŻOWY

szybki placek drożdżowy z truskawkami

Składniki:
10 dag drożdży (standardowa kostka) 
1 szkl. drobnego cukru 
1 cukier waniliowy 
4 roztrzepane jajka 
1 szkl. oleju 
3/4 szkl. mleka 
4,5 szkl. mąki szczypta soli 

KRUSZONKA: 
0,5 kostki masła 
1 szkl. mąki 
0,5 szkl. cukru 

Do ciasta najlepiej użyć dużej miski - z szerokim dnem.Na całej powierzchni dna rozkruszamy drobno drożdże. Następnie posypujemy je cukrem i cukrem waniliowym Na to wylewamy roztrzepane jajka (mogą być roztrzepane widelcem, ale polecamy mikserem). Na jajka wlewamy olej, a następnie lekko ciepłe mleko. Posypujemy całość równomiernie mąką. Na końcu dajemy na wierzch szczyptę soli. Nie można mieszać, należy zachować też podaną kolejność!! 
Ciasto odstawiamy nakryte ściereczką na 3 godziny. Po tym czasie zawartość miski należy wymieszać i przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia (nasza miała 24x28 cm). W blasze zostawić ciasto jeszcze na 30 min. W tym czasie robimy kruszonkę rozcierając wszystkie składniki palcami do uzyskania jednolitych okruchów. Na ciasto wykładamy owoce (kwaśne możemy wymieszać z cukrem i np. cynamonem) i posypujemy na wierzchu kruszonką. 
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania wstawiamy do zimnego piekarnika, nastawiamy na 180 stopni i pieczemy ok. 30-40 minut (najlepiej je obserwować) :) Smacznego :) 

Przepis pochodzi ze strony http://www.poezja-smaku.pl/ciasto-drozdzowe-bez-wyrabiania/. Nasza wersja jest z truskawkami :) Bardzo smaczny. Polecamy!!

Komentarze