Mus czekoladowy z jadalną ziemią

Tym razem skusiłyśmy się na tejstowanie przepisu od Doradca Smaku na pikantny mus czekoladowy z jadalną ziemią. Nasz co prawda w wersji niepikantnej - bez chili, ale wyszedł przepyszny, idealny deser dla osób lubiących czekoladę :)

Składniki:
150 g gorzkiej czekolady
25 g masła
2 jajka
150 ml śmietanki 30%
30 g cukru
chili (można pominąć)

jadalna ziemia:
100 g zmielonych migdałów (lub mąka migdałowa)
100 g cukru
70 g mąki pszennej
40 g kakao
50 g masła

W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, masło i cukier, cały czas mieszając. Następnie ściągnąć miskę z garnka i poczekać około 4 minuty, aż czekoladowa masa ostygnie. W międzyczasie ubić słodka śmietankę i 2 białka na sztywno. Do czekolady dodać szczyptę chilli, żółtka, śmietankę i białka. Całość delikatnie wymieszać. Dzięki delikatnemu mieszaniu do masy zostaną wprowadzone bąbelki powietrza, dzięki temu mus będzie puszysty. 
Przelać masę do niewielkich naczyń i wstawić do lodówki na około 60 minut. Tak przygotowany mus czekoladowy można przechowywać w lodówce przez 2 dni. 
Kiedy mus czekoladowy się chłodzi przygotować jadalną ziemię. Do miski włożyć zmielone migdały, cukier, mąkę pszenną, kakao i roztopione masło. Całość dobrze wymieszać i włożyć do rozgrzanego piekarnika 150 stopni C na 15 minut. Przed podaniem musu czekoladowego posypać go ziemią jadalną i udekorować listkami świeżej mięty.
Smacznego :)

Komentarze